NaamWoutera van de Poll , V
Geb. datum2 maa 1887
Geb. plaatsOldebroek
Overl. datum19 sep 1955 Leeftijd: 68
Overl. plaatsPutten, Gelderland.
woonpl plaatsPutten
Partners
Geb. datum7 aug 1891
Geb. plaatsPutten
BeroepSmid
woonpl plaatsMolenstraat42- 43 Putten.
Huw. datum2 sep 1921
Huw. plaatsOldebroek op vrijdag.
Gezins ID180
Notitie behorende bij Woutera van de Poll
Bruid 34 jaar oud.
---------------
https://www.wiewaswie.nl/nl/detail/70990051
BS Overlijden met Woutera van de Poll
Overledene Woutera van de Poll
Beroep zonder beroep
Geslacht Vrouw Leeftijd 68
Vader Coenraad van de Poll
Moeder Carolina Geertruida Sonnenberg
(ex-)partner Hendrik Kamphuis Geslacht Man
Gebeurtenis Overlijden Datum 19-09-1955
Gebeurtenisplaats Putten
Documenttype BS Overlijden
Erfgoedinstelling Gelders Archief
Plaats instelling Arnhem
Collectiegebied Gelderland Archief 0207A
Registratienummer 17483 Aktenummer 61
Registratiedatum 20-09-1955
Akteplaats Putten.
—————————————Trieste balans (Ingezonden brief),n.a.v. Madelon de Keizer, Putten. De razzia en de herinnering, Amsterdam 1998In het voorjaar van 1945 werd kamp na kamp bevrijd. Op 11 mei, daags na Hemelvaartsdag, arriveerde de eerste Puttenaar in Putten: lopend, liftend en op de fiets waren ze gekomen. Iemand zei hierover: ‘Ik had zulke dunne armen en zulke dikke benen, dat de mensen mij niet durfden te bezoeken’. In Ladelund en Neuengamme waren de meesten omgekomen. Verder kwamen er velen om in Bergen-Belsen, Engerhafe, Hamburg, Hamburg-Spaldingstrasse, Husum en Meppen. Bij het bombardement van schepen in de Lübecker Bocht stierven 21 man. Van 7 waren onbekend waar ze stierven. Het ging bij deze overledenen niet louter om Puttenaren. Er waren ook niet-Puttenaren onder, die soms toevallig in Putten waren, op bezoek of op doorreis, of evacués uit het westen en Arnhem. De totaal aantal overleden Puttenaren bedroeg 407.
Verre familie van mij, Madelon de Keizer.Van mijn oma hoorde ik niet lang voor haar overlijden in 2005 dat twee neven van haar ook omkwamen bij de razzia van Putten. Het waren de enige twee zonen van de zus van haar vader. Het zijn Anthonie Kamphuis, 21 jaar, geboren op 14 november 1922, overleden op 2 februari 1945 en Coenraad Kamphuis, 17 jaar, geboren op 16 oktober 1926 en overleden op 14 februari 1945. Anthonie ligt in Hamburg begraven, Coenraad in Neuengamme. Ze waren beiden ongehuwd. Anthonie was theologiestudent en Coenraad smid. Hun ouders waren Hendrik Kamphuis (uit Putten) en Woutera van de Poll (uit Oldebroek).
------------------
Lees hier meer over de razzia van Putten.
De razzia van Putten | De gereformeerden
Notitie behorende bij Hendrik (Partner 1)
Bron;Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie;Gelders Archief
Algemeen:Toegangnr: 0207 :Inventarisnr: 9120
Gemeente: Oldebroek :Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 56 :Datum: 02-09-1921
Bruidegom: Hendrik Kamphuis
Leeftijd: 30:Geboorteplaats: Putten
Bruid:Woutera van de Poll:Leeftijd: 34
Geboorteplaats: Oldebroek
Vader bruidegom:Antonie Kamphuis
Moeder bruidegom:Hendrietje van de Poll
Vader bruid Coenraad van de Poll
Moeder bruid Carolina Geertruida Sonnenberg
Nadere informatieberoep Bg.: smid; beroep Bd.: zonder beroep; beroep vader Bg.: smid;
beroep moeder Bg.: zonder beroep; beroep vader Bd.: geen beroep vermeld;
beroep moeder Bd.: geen beroep vermeld
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
De Bond van Vrije Smeden
Toen de civiele procedure tegen de B.S.C.M. ook in hoger beroep was verloren, had E.M.N.K. als vechtclub feitelijk afgedaan. In de tweede helft van 1961 werd zij opgedoekt, maar tegelijkertijd werd een nieuw Notulenboek gekocht en een nieuwe club opgericht, de Bond van Vrije Smeden (B.V.V.S.). De oprichters waren allemaal oud-E.M.N.K.-ers. Inmiddels gepensioneerd smid H. Kamphuis schreef de notulen. Hij had de B.S.C.M. zijn royement nooit vergeven en hoopte nog altijd op eerherstel. Overigens zou hij voor zijn B.V.V.S.-werk een vergoeding ontvangen:
"De Voorzitter bespreekt de overeenkomst met Kamphuis voor een salaris van maximum ƒ 75,= per week. Kamphuis zegt, niet méér te vragen dan loon na arbeid. Heer Van Merkestein begint over kosten secretariaat te hoog. Heer Grünbauer meent, niet vooruit lopen, er is zelfs nog geen Bestuur gekozen! Heer Merkestein had kantoor liever ondergebracht bij bestaand kantoor, die dat ampasant mede behartigde. Heer Kamphuis vraagt of dat wel goedkoper is; maar erger, wie is daar ervaren om onze belangen te behartigen?"
Deze passage in de notulen is in grote opwinding neergepend. Wilt U niet vergeten dat Kamphuis, inmiddels 70 jaar, als principieel niet-betaler aan het Bedrijfspensioenfonds géén pensioen genoot? Hadde hij wel betaald, hij zoude nu over een riante ƒ 110,= per jaar hebben beschikt.
De B.V.V.S. heeft welgeteld twee Bestuursvergaderingen gehouden. Op de eerste wordt de honorering van Kamphuis opnieuw ter discussie gesteld. Tenslotte wordt erover gestemd. Tot verbittering van Kamphuis zijn er maar drie Bestuursleden vóór. Drie stemmen blanco.
De notulen van de tweede Bestuursvergadering (maart 1962) zijn in een ander handschrift:
"Kennis wordt genomen van het feit, dat de Heer Kamphuis zijn Bestuursfunctie bij nader inzien ter beschikking stelt. Besloten wordt, de nu opgerichte bond als waakhond paraat te houden en niet tot ledenwerfacties over te gaan."
Einde notulen; einde activiteiten B.V.V.S.