Internet Gezinskaart - Persoonsblad
Internet Gezinskaart - Persoonsblad
NaamJannetje Arina Boudewina Andeweg , V
Geb. datum9 aug 1942 Leeftijd: 78
Geb. plaatsGem Renkum Wolfeze
BeroepVerkoopster(kleding)(schoenen),Receptioniste-telefoonniste onderwijs
OpleidingHuishoudschool(Arnhem)
VaderAntoon Johann Lomers , M (1908-1953)
MoederJannetje Arina Boudewina Andeweg , V (1909-1990)
Partners
Geb. datum12 mrt 1944 Leeftijd: 77
Geb. plaatsOosterbeek Gelderland
BeroepTechnisch onderwijsassistent bij het V. W. O
OpleidingL.T.S. Machbankw.Marinemachinist.Aardgasmonteur.C.v monteur.Lab.techniek
GodsdienstNederlands Hervormd
woonpl datum1970 Leeftijd: 25
woonpl plaatsZetten
VaderJohan Hendriks , M (1903-1969)
Huw. datum27 jun 1995
Huw. plaatsValburg
Gezins ID2
Geen kinderen
Geb. datum20 mei 1939
Geb. plaatsOosterbeek
Overl. datum13 dec 2011 Leeftijd: 72
Overl. plaatsEde, ziekenhuis.
BeroepZonder beroep
woonpl plaatsOosterbeek
VaderPeter Borger , M (1905-1955)
MoederHendrika van den Berg , V (1909-1986)
Huw. datum18 mei 1961
Huw. plaatsOosterbeek
Scheid. datummei 1985
Scheid. plaatsOosterbeek
Gezins ID49
Sep datum1985
Sep plaatsOosterbeek
KinderenChantal , V (1962-)
 Jeroen , M (1968-)
Notitie behorende bij Jannetje Arina Boudewina Andeweg
Mijn geboorteplaats Wolfheze is een dorp in de gemeente Renkum (prov: gelderland). Mijn ouders woonden aan de wolfhezerweg
In September 1944 moesten wij ons huis verlaten, we werden geevacueerd naar Lunteren wat niet zo’n succes was ,want het zat daar vol met N.S.Bers.In 1944 keerden we weer terug naar de verwoeste dorpen,ons huis was waarschijnlijk in gebruik genomen door Duitse officieren , het huis was leeggehaald maar er mankeerde verder niks aan ,er stond wel een piano,die kwam van de Jan Pieter Hijenstichting, en een karaf met twee moezelglazen(zie foto).In de tuin had mijn vader twee bronzen beelden begraven (zie foto) en een juspan met een gebraden konijn.Wij keerden al voor de winter terug omdat mijn vader aannemer was,er viel veel te doen ,vooral in Oosterbeek ,van de huizen die nog overeind stonden ontbraken de deuren, die waren gebruikt voor op de loopgraven. Mijn moeder durfde niet meer te wonen in het huis omdat op het einde van de oorlog steeds V1(eens) over ons huis kwamen.
Notitie behorende bij Jan Aart (Partner 1)
De stam van de familie Hendriks zoals tot nog toe bekend is, begint omstreeks het jaar 1700 in de Over-Betuwe. In het jaar 1730 aanschouwde Hendrick het eerste levenslicht in kerspel Setten. Zijn ouders Gradus en Maria waren blij met een zoon, want die kon straks mooi mee helpen om de vette klei te bewerken. Ze hadden een stuk grond gehuurd van de (Graven van Bentheim ?).
Hendrick had een zus Aleida, die 13 jaar was toen hij werd geboren,een broer Willem van 12 jaar en nog een zusje Gerritje van 4 jaar.
Hendrick groeide op tot een volwassen man en ontmoette de liefde van zijn leven Hendrijna Janssen, 22 lentes oud. Ze woonde in het kerspel (is kerkdorp) Herveld. Hij was een jaartje ouder en lidmaat van de Nederlandse Hervormde kerk in Setten.Het was een tijd waarin veel dijkdoorbraken plaats vonden, het land van Maas en Waal stond vaak onder water huizen spoelden weg en vee verdronk mensen zochten een veilig heenkomen. Van 1733 tot 1740 kwam er opstand onder de boeren tegen de belastingpachters die aangesteld waren door het kwartier van Nijmegen. De boeren moesten meer betalen dan was overeen gekomen.In 1740/41 brak er een opstand uit militairen moesten er aan te pas komen, de schout stond aan de kant van de boeren en greep niet in.In mei 1747 was Willem de vierde stad houder van alle overige gewesten,het volk kwam in beweging de prinsgezinden stelden een rekest op, die ze de regenten in Nijmegen wilden aanbieden maar die waren al overstag gegaan,en gaven aan alle eisen toe.
Maar ondanks deze roerige tijd trouwde Hendrick en Hendrijna in het voorjaar van 1753 ze gaven elkaar het jawoord op 1 mei in Setten.Ze kregen 6 kinderen, hun eerste zoon Johannes werd op 15 mei 1757 geboren. Het gezin maakte nog een ernstige watersnoodramp mee in 1784 de hele betuwe kwam onder water te staan, de dijk bij ochten begaf het op 1 maart 1784, en op die zelfde dag braken ook de dijken door bij Bemmel ,Haalderen, Lent en Weurt het water werd via de Linge-overlaten bij Dalem op de Merwede afgevoerd.Naast schadeuitkeringen moesten voedsel en kleding aan de getroffenen worden verstrekt, voedseluitdelingen vonden in Tiel plaats.Johannes (Jan) was tijdens de ramp 27 jaar en zijn jongste zusje Grietje was toen 12 jaar.Het viel niet mee om in die tijd het hoofd boven water te houden.Grietje Hendriks de zus van Jan en dochter van Hendrick en Hendrijna trouwde als 23 jarige in het voorjaar van 1795 met een schoenmaker uit Andelst Ruth Klein,ze gingen wonen in Herveld maar verhuisden later naar Zetten.Ze kregen 6 kinderen waarvan er twee als baby overleden.
Jan hield het voor gezien en vertrok uit Zetten en belande uiteindelijk in Zaltbommel,daar maakte hij kennis met Louise Ferrie een van de vele dochters van Willem en Toona Ferrie. Ze gingen op 13 November 1790 in ondertrouw Jan was toen 33 jaar en Louise 26 . Het kerkelijk huwelijk werd in de winter voltrokken op 2 december 1790, Louise was 2 maanden zwanger van hen eerste kindje. ze kochten een huisje met erf gelegen in de Oliestraat in Zaltbommel. Hun eerste kindje Hendrikje genoemd naar opa Hendrik werd gedoopt op 18 juni 1791 maar overleed na nog geen jaar. Ze kregen daarna nog drie kinderen, de laatste was een meisje Janna ,maar haar vader stierf voor dat ze gedoopt was op 46 jarige leeftijd,Janna werd maar 5 jaar oud.Zijn twee zonen Willem en Hendrik trouwden ,Willem trouwde met de dochter van een schoenmaker Johanna van Oorschot zodoende werd Willem ook schoenmaker ze kregen een dochter en een zoon Louisa en Jan.
Louise bleef niet wonen in het huis aan de Oliestraat na het overlijden van haar man verkocht ze het pand en ging wonen in de kerkstraat daar is ze blijven wonen tot aan haar dood in 1845.
Jan zette de schoenmakerij voort van vader Willem,hij maakte kennis met Gerrigje de dochter van Aart van Laar en Marrigje van Dijk, de 28 jarige Gerrigje maakte klaarblijkelijk behoorlijk indruk op de 20 jarige schoenlapper, maar het gezegde "schoenmaker blijf bij je lees" ging voor Willem niet op Gerrigje werd zwanger en ze trouwden 11 augustus 1864 in het stadhuis van Wijk bij duurstede de bruidegom was 21 en de bruid was 29 jaar oud,Gerrigje beviel van een prachtige zoon op 13 december 1864 en ze noemden hem Willem,hoe kan het anders, maar als Willem niet was geboren dan waren wij er ook niet geweest. Jan en Gerrigje kregen daarna nog drie kinderen, Marrigje, Johanna en Aart (oom Ortje)
Overgrootvader Jan is niet oud geworden hij stierf op 30 mei 1871 hij was pas 28 jaar oud.Marrigje was op haar zesendertigste weduwe en stond er nu alleen voor met vier kinderen de oudste Willem was zeven jaar en Ortje (de jongste)was nog maar een jaar.
Hoe Marrigje dit allemaal moest groot brengen is een raadsel, wel is een feit dat ze drie jaar na het overlijden van Willem beviel van een dochter op 25 nov 1874 en ze noemde haar Marrigje.de vader is niet bekend.
------------------------------------
Hier wat weetjes over mijn geboorteplaats.
Oosterbeek is de grootste plaats van de gemeenRenkum, in de Nederlandse provincie Gelderland. De plaats heeft circa elfduizend inwoners, en beschikt over een spoorwegstation. Hier vandaan loopt een trolleybuslijn richting Arnhem. Bernulphus van Utrecht is de patroonheilige van Oosterbeek.

De naam Oosterbeek zou zijn afgeleid van Ostbac, de beek die door het Zweiersdal stroomde. In de 10e eeuw werd bij Oosterbeek een kerkje gebouwd. Delen daarvan maken nog deel uit van de huidige Oude Kerk op die plaats. Het is daarmee het oudste nog bestaande kerkgebouw in Nederland. Dit is ook de kerk waarin mijn eerste huwelijk in 1970 is voltrokken door Ds Bergkotte. In de 14e eeuw werd het kerkje uitgebreid met een toren, en werd in de buurt een klooster gebouwd.
▪ In Oosterbeek staat de derde dikste mammoetboom van Nederland.[3]
▪ In de 19e eeuwse Bernulphuskerk is de kruisweg door Jan Toorop te bezichtigen.
▪ De Oude Kerk van Oosterbeek is de oudste nog bestaande kerk van Nederland. Het is een belangrijke herdenkingsplek met betrekking tot de Slag om Arnhem in 1944.
▪ Verder zijn in Oosterbeek het Airborne Museum en de Airborne Begraafplaats te bezoeken.
▪ Oosterbeek is in 2005 tot Groenste dorp van Europa verkozen.
▪ Te Oosterbeek bevindt zich ook het Hotel De Bilderberg, waar in 1954 de eerste Bilderberg-conferentie werd gehouden.
Notitie behorende bij Jan (Partner 2)
Voor een volledige stamboom van de Borgers verwijs ik naar onderstaande Link, twee keer klikken.
Harold Borger punt NL | Genealogie | De familie Borger
Laatst bijgewerkt 21 mei 2012Gemaakt 21 apr 2021 met 'Reunion for Macintosh'